Yeniçahori 🧡💛

Bu gördüğünüz mekan Ayvalık’a neredeyse 10 dakika İzmir’e 1.5 sa uzaklıkta minik bir köy…

Ama sokaklarını gezmeye başladığınızda eski bir Rum köyünde gezermiş gibi hissedeceğinizden eminim…

Boşnak yemekleri , böreği, kahvaltısı meşhur… ama mekanlar tam avrupa tadında. Bir sokaktan giriyorsunuz bir köşk bir chesecake dükkanı diğer tarafına bakıyorsunuz bir pub. Kahvenizi yudumlayabileceğiniz,keyfiniz sürebileceğiniz mekanlarla dolu…

Boşnak mantısı 🤎
Minik bir kafe 💙
Hadi binip gidelim demek ne kadar çok isterdim ❤️

Demem o ki haftasonu sıkıldınız hadi bir çıkın gidin gezin derim 🧡

Ayvalık’a bağlı şirin bir ortaçağ köyü burası. Küçük olduğuna bakmayın, birkaç farklı millete ev sahipliği yapmış, hatırı sayılır da bir tarihi var. Hem kafamızı dinleyelim, hem deniz tatili yapalım diyorsanız bu köy tam size göre.

Fatih’in Midilli’yi almayı planladığı dönemde, taa 1462’de kurulan bir köymüş burası, bir yeniçeri köyü. Midilli Adası köyün tam karşısında olduğundan yeniçeriler burada kurmuşlar obalarını. Midilli’yi tekrar ele geçirdikten sonra bir süre daha yaşamışlar. Yüzyıllar sonra Rumlar gelip yeniçerilerin burada yaşadığını öğrenince, köyün adını Yeniçarohori koymuşlar. Yeniçeriler Köyü, yeniçeri evi, Yeniçarohori demişler adına, diğer adıysa Küçükköy. 1800-1900 yıllar arasında Rumlar yaşamış, 1893 ve 1913 yılları arasında Balkanlar’dan gelen Boşnak halkı yerleştirilmiş.

Yorum bırakın